Коментари
Тагове

Моторно масло част 2

Публикувано от admin 07.07.2016 0 Коментари Авто-мото,

Моторно масло? Ето как да го изберем сами

Ако ползвате минерално масло добре е да се сменя на всеки 10 000 км пробег. За полусинтетичните цифрата варира между 10 000 и 12 000, а при синтетичните достига до 15 000 км пробег. На всеки 4 000 до 5 000 км е възможно да долеете, ако маслото е слязло под минимума. Ако забележите трайна такава тенденция, по-добре посетете сервиз, за да погледнат за възможна неизправност.
Обърнете внимание и на гъстотата на маслото / това е неговият вискозитет/. За да ползвате маслото оптимално, то трябва да бъде нито прекалено течно през лятото, нито много сгъстено през зимата. Ако с големи букви на кутията е написано 0W, това означава че маслото е обогатено с добавки, които не му позволяват да се втвърди дори при -50 градуса. Означението W идва от английската дума за зима. Обратно, ако в летните жеги се таложи да сменяте масло, спрете се примерно на SAE 40. Високият показател ни дава информация, че маслото няма да се разреди в горещините.
Всесезонното и едно от най-често ползваните масла е с примерен надпис SAE 5W-40. Това ни дава информация, че маслото е адаптивно при по-големи температурни амплитуди. Числото 5 показва грижа за двигателя дори и при ниско температури под нулата.

Leave a Comment