Коментари
Тагове

Моторно масло част 1

Публикувано от admin 11.08.2016 0 Коментари Авто-мото,

Моторно масло? Ето какво е най-важно да знаем

Грижата за двигателя е ангажимент на всеки съвестен водач с изправен автомобил. За да бъде здрав двигателят е важно какво масло се ползва. То намалява триенето по време на работа като защитава двигателя и го предпазва от износване, корозия и утайки.
Маслата основно се делят на минерални, синтетични и полусинтетични. Добавките или „присадките” са важни части от съставаа на съвременните масла. С тяхна помощ се предотвратява образуването на лак, намалява се нивoтo на въглеродни отлагания при високи температури, намалява се триенето на елементите като същевременно се подобрява цялостната работа на агрегата /двигателя/.
Друга основна характеристика на маслата е техният вискозитет. Това е степента на гъстота. Колкото по-голям е вискозитетът, толкова по-трудно е маслото да се движи. За да се орентирате по-лесно запомнете, че медът е с висок вискозитет, а водата с нисък. През зимата, ако сте използвали прекалено гъсто масло, това може да създаде затруднения при запалването на двигателя. Употребата на по течливо  масло няма да спомогне за защата на частите на двигателя.

Leave a Comment